Kurulum

WordPress kurulumu oldukça basit. Ben otomatik kurucuyu kullanmanızı şiddetle öneriyorum. Otomatik kurucu kurulum sırasında temel bilgilerin saklandığı wp-config.php dosyasını otomatik olarak yaratır. Yaratamazsa sizin için bir wp-config.php dosyası içeriği yaratacak ve bunu wp-config.php adlı bir dosya olarak WP dizinine yüklemenizi isteyecektir.

1. Tüm WordPress dosyalarını, istediğiniz dizine FTP ile yükleyin.

2. Yüklediğiniz URL’i ziyaret edin. http://alan-adım.com gibi. Ekrandaki butona tıklayın.

3. wp-config.php dosyası bulunamadığından otomatik olarak oluşturmak için önceden oluşturduğunuz veritabanına dair bilgileri ekrana girin.

4. WordPress, wp-config.php dosyasını oluşturarak veritabanında gerekli değişiklikleri yapar ve size bir şifre verir. Bu şifreyi not edin. İstenen bir iki bilgiyi de vererek yüklemeyi bitirin.

Hepsi bu!

Soru: Eğer wp-config.php dosyasını WordPress otomatik olarak oluşturamazsa ne yapmalıyım?

Cevap: WordPress, bu dosyayı oluşturamazsa sizin elle oluşturmanız gerekecektir ki bu (eğer Linux’sa) sunucu izinlerinin yetersiz olduğunu gösterir. Bu dert edilecek bir şey değildir. WordPress’in sizin için oluşturduğu içeriği kopyalayıp boş bir dosyaya yapıştırın ve dosya adını “wp-config.php” olarak kaydedin. Daha sonra bu dosyayı WordPress’in kurulu olduğu ana dizine FTP ile yükleyin. (Alternatif olarak ana dizindeki wp-config-sample.php dosyasını elle gerekli bilgileri girdikten sonra wp-config.php olarak kaydedebilirsiniz.)

***

Soru: WordPress’i nasıl Türkçeleştiricem?

Cevap: Öncelikle bir Türkçe dil dosyasına ihtiyacınız var.

1. Dil dosyanızı( .mo uzantılı bir dosyadır) edindikten sonra wp-content klasörünüzde “languages” adlı bir klasör açın ve dosyayı bu klasörün altına yükleyin.

2. Daha sonra wp-config.php dosyanızı açın ve define (‘WPLANG’, ”); satırını bulun. Bu satırı define (‘WPLANG’, ‘tr_TR’); olarak değiştirip, saklayın. (Dil dosyanızın tr_TR adında olduğunu varsaydım. Eğer değilse tr_TR ifadesini dosya adınızla uyumlu hale getirin.)

WordPress’iniz Türkçeleşmiş olmalı.

Takıldığınız bir nokta olursa forumda sorabilirsiniz.