POT ya da PO dosyası nasıl oluşturulur?

Bir eklentiyi ya da temayı Türkçeleştirmek için ihtiyacınız olan ilk şey bir .pot dosyasıdır. Çoğu eklenti yazarı .pot dosyasını eklentisiyle birlikte dağıtır. Peki ama eklenti yazarı .pot (ya da .po) dosyası eklememişse ne yapacaksınız?

Öncelikle poedit.net adresinden poedit programını indirin. Poedit, .po dosyası oluşturmak için kullanacağımız bir program. Ben İngilizce arayüzü tercih ediyorum. Aşağıdaki anlatım İngilizce arayüz için.

1. poedit’i başlatın

2. File -> New Catalog

3. Projenizin adını girin. Eklenti adı uygun bir seçim olur mesela.

4. Paths sekmesine tıklayın.

5. New Item butonuna tıklayın. (soldan 2.)

6. Eklenti klasörünün adresi. Kolay yolu seçin ve “.” girin. (Tek bir nokta.) Nokta girerseniz Poedit programı dosyayı kaydederken, kaydettiğiniz klasörü tarayacak. Enter’e basın.

7. Keywords sekmesine tıklayın.

8. New Item butonuna tıklayın.

9. __ (iki tane alt tire) girin ve Enter’e basın.

10. New Item butonuna tekrar tıklayın.

11. _e (bir alt tire ve e harfi) girin ve Enter’e basın.

12. OK yapın.

13. Dosyayı kaydetmenizi isteyecek. eklenti-adi-tr_TR formatında bir ad verin. (Bu format yaygın kullanıldığından dışına çıkmanız önerilmez.)

Update Summary penceresi gelecek ve size bulduğu çevirilecek terimleri gösterecek. Bulduğu terimler belirttiğiniz “__” ve “_e” argümanlarına göre bulunuyor.

Dosyayı kaydedin. Böylece .po dosyanıza kavuşmuş olacaksınız.

Poedit programının çeviri için kullanımı ayrı bir konu. Onu başka bir başlık altında inceleyeceğim.

Kaynak:

http://codex.wordpress.org/User:Skippy/Creating_POT_Files

Yazar: Yönetici

WordPress Türkiye yöneticisi

“POT ya da PO dosyası nasıl oluşturulur?” için 3 yorum

  1. ayrıntılı anlatımınız için çok teşekur ederim. Ancak ben sanırım yanlış bir şey yapıyorum taranan dizinde hiç dosya bulunamadı diyor. sebebi ne olabilir acaba

  2. WordPress teması hakkında verdiğiniz değerli paylaşımınız benim gibi diğer ihtiyaç sahiplerinin de işine çok yarayacaktır umuyorum. Güzel bir paylaşım olmuş hocam elinize sağlık teşekkürler.

  3. Teşekkür edrim ama ben hiç dil dosyası olmadan yeni bir dosya oluşturma işlemini beceremedim. benim POedit Türkçe de. Acaba resimli ya da videolu olarak dil dosyası olmayan bir eklenti ya da temaya sıfırdan nasıl bir dil dosyası yazılabilir anlatabilir misiniz.
    Şimdiden teşekkür ederim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.